ßßß
Składniki :2 szklanki mąki razowej żytniej1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych3 jajka100 g masła0,5 szklanki cukru1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki aromatu waniliowego0,5 łyżeczki cynamonu2 łyżki miodu3 łyżki dżemu wiśniowego1 szklanka rodzynek2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej100 g drobno połamanej gorzkiej czekolady150 ml soku pomarańczowegoDo rondelka wlewamy sok pomarańczowy i delikatnie go podgrzewamy. Gdy będzie już gorący zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i odstawiamy na około 30 minut do nasączenia, raz na jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy kolejno dżem , miód, cynamon, aromat i wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy połamaną drobno, gorzką czekoladę.Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę "keksówkę" smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski dodajemy mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia.Jajka roztrzepujemy i mieszamy z roztopionym masłem, po czym wlewamy do nasączonych rodzynek i całość mieszamy. Wszystko dodajemy do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników.Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 40 - 45 minut. Po wyjęciu dokładnie studzimy.