Wykonanie
Przygotowanie keksu tylko na pozór wydaje się dość skomplikowane. Ta wersja, mimo, że dość nietypowa jest moim ulubionym sposobem na to ciasto. Jest zdrowsza i smaczniejsza, a przy tym dziecinnie prosta w wykonaniu. Uwierzcie, że takiego smaku jeszcze nie próbowaliście!

Składniki :2 szklanki
mąki razowej żytniej1,5 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych3
jajka100 g
masła0,5 szklanki
cukru1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
aromatu waniliowego0,5 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
miodu3 łyżki
dżemu wiśniowego1 szklanka
rodzynek2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej100 g drobno połamanej
gorzkiej czekolady150 ml
soku pomarańczowegoDo rondelka wlewamy
sok pomarańczowy i delikatnie go podgrzewamy. Gdy będzie już gorący zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy
rodzynki i
skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i odstawiamy na około 30 minut do nasączenia, raz na jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy kolejno
dżem ,
miód,
cynamon, aromat i wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy połamaną drobno,
gorzką czekoladę.Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę "keksówkę" smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski dodajemy
mąkę,
płatki owsiane,
cukier i
proszek do pieczenia.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z roztopionym
masłem, po czym wlewamy do nasączonych
rodzynek i całość mieszamy. Wszystko dodajemy do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników.Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 40 - 45 minut. Po wyjęciu dokładnie studzimy.