Wykonanie
Długie, zielone i pokryte delikatnym meszkiem. Tak wyglądają
owoce tej rośliny, zwanej również ketmią.

Kształtem przypomina
chilli, a w smaku to połączenie
bakłażana z
fasolką szparagową. Świeżą
okrę możemy kupić z łatwością w sklepach z orientalną żywnością. Puszkowaną i mrożoną można czasem znaleźć także w niektórych supermarketach.
Okrę można smażyć, gotować a także marynować. po ugotowaniu staje się kleista. Jeśli wolimy, aby była bardziej chrupiąca to najlepszym rozwiązaniem będzie obtoczenie
okry w
mące kukurydzianej i usmażenie na głębokim tłuszczu.Potrawy, których składnikiem jest
okra jada się najczęściej w krajach azjatyckich, ale także na południu USA. Japończycy smażą ją w tempurze i podają z
sosem sojowym. W kuchni amerykańskiej pojawia się w gumbo - gęstej zupie z warzywami i
mięsem.PIKLE Z
OKRYSkładniki:3 szklanki
octu jabłkowegoszklanka
wodykilka
płatków chilliłyżka nasion
kopru i
gorczycy1,5 łyżeczki
soliłyżka
cukru0,5 kg
okrykilka ząbków
czosnku
Ocet jabłkowy zagotowujemy razem z
wodą,
chilli, nasionami
kopru i
gorczycy,
solą i
cukrem.
Okrę myjemy i kroimy na połówki. Wkładamy ją do słoików, dodajemy do każdego ząbek
czosnku i zalewamy marynatą. Pikle są gotowe po 3 dniach.