Wykonanie
Zupa kukurydziana? Nigdy sama nie wpadłabym na taki pomysł! Ale od czego jest internet. Kopalnie
wiedzy i pomysłów. Przepis, delikatnie przez mnie uproszczony, pochodzi ze strony KWESTIA SMAKU, której autorce należy się chapeau bas.Składniki (4 porcje):puszka
kukurydzy konserwowej125 g
serka "Bieluch" light3 szklanki
bulionu warzywnego0,5
cebuli2 ząbki
czosnkułyżka
oliwy z oliwekszczypta łyżeczki
cynamonuszczypta
ostrej papryki
W garnku rozgrzewamy
oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, pod koniec dodając pokrojony w plastry
czosnek. Następnie dodajemy odsączoną z zalewy
kukurydzę i smażymy przez 2 minuty, mieszając co chwila.Następnie dodajemy
cynamon,
paprykę i małą szczyptę
soli. Smażymy przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlewamy
bulion i całość zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, wyławiamy 2 łyżki
ziaren kukurydzy i zachowujemy je do dekoracji.Do zupy dodajemy
serek i wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Zupę przecedzamy przez sitko do garnka, łyżką dokładnie przecieramy resztę zupy tak aby na sicie pozostało jak najmniej łusek. Podajemy posypując wierzch wyłowioną wcześniej
kukurydzą.