ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kukurydzy - wersja light

Zupa krem z kukurydzy - wersja light

nazwa

Wykonanie

Zupa kukurydziana? Nigdy sama nie wpadłabym na taki pomysł! Ale od czego jest internet. Kopalnie wiedzy i pomysłów. Przepis, delikatnie przez mnie uproszczony, pochodzi ze strony KWESTIA SMAKU, której autorce należy się chapeau bas.
Składniki (4 porcje):
puszka kukurydzy konserwowej
125 g serka "Bieluch" light
3 szklanki bulionu warzywnego
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
szczypta łyżeczki cynamonu
szczypta ostrej papryki
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, pod koniec dodając pokrojony w plastry czosnek. Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez 2 minuty, mieszając co chwila.
Następnie dodajemy cynamon, paprykę i małą szczyptę soli. Smażymy przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, wyławiamy 2 łyżki ziaren kukurydzy i zachowujemy je do dekoracji.
Do zupy dodajemy serek i wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Zupę przecedzamy przez sitko do garnka, łyżką dokładnie przecieramy resztę zupy tak aby na sicie pozostało jak najmniej łusek. Podajemy posypując wierzch wyłowioną wcześniej kukurydzą.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2014/03/zupa-krem-z-kukurydzy-wersja-light.html