ßßß
Wspominałam kiedyś, że na pewno znajdziecie u nas sporo zup. I słowa dotrzymuję. Dziś kolejna propozycja na zupę krem. Jest słodka od groszku, ostra od papryczki i ma lekko wyczuwalny smak cukinii. Krewetki dodają jej egzotycznego charakteru.Bardzo, bardzo dobra. Świetna na nadchodzącą jesień. Rozgrzeje i nasyci. A i sezon na cukinię w pełni. Zatem na zakupy i do dzieła!Potrzebujesz:1 duża cebula,4 ząbki czosnku,1 kg cukinii pokrojonej na 2 cm plastry,250 g mrożonego groszku,500 g bulion warzywnego,odrobinę ostrej papryki w proszku,około 10 krewetek oczyszczonych bez ogonów,oliwa z oliwek,masłoWykonanie:Cebulę i 3 ząbki czosnku obierz i zrumień na patelni na 1 łyżce oliwy. Dodaj cukinię i smaż do momentu, kiedy warzywa nabiorą koloru. Przełóż do garnka.Na tę samą patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy i podsmaż przez 2 minuty mrożony groszek. Przełóż go do garnka z cukinią. Do warzyw wlej bulion, posól i popieprz do smaku i gotuj około 15 minut na średnim ogniu.Kiedy zupa jest gotowa i trochę przestygnie, przelej ją do misy blendera (możesz też użyć ręcznego, tzw. żyrafy) i zmiksuj zupę na gładki krem.Pozostały ząbek czosnku posiekaj na drobno. Na niewielkiej patelni rozpuść masło i wrzuć posiekany czosnek wraz z przygotowanymi krewetkami. Całość posól i odrobinę popieprz. Smaż około 2-3 minuty.Zmiksowaną zupę nalej do miseczek. Na wierzch rozłóż po kilka krewetek. Możesz posypać natką pietruszki.



Smacznego!