Wykonanie

Wspominałam kiedyś, że na pewno znajdziecie u nas sporo zup. I słowa dotrzymuję. Dziś kolejna propozycja na zupę krem. Jest słodka od
groszku, ostra od papryczki i ma lekko wyczuwalny smak
cukinii.
Krewetki dodają jej egzotycznego charakteru.Bardzo, bardzo dobra. Świetna na nadchodzącą jesień. Rozgrzeje i nasyci. A i sezon na
cukinię w pełni. Zatem na zakupy i do dzieła!Potrzebujesz:1 duża
cebula,4 ząbki
czosnku,1 kg
cukinii pokrojonej na 2 cm plastry,250 g mrożonego
groszku,500 g
bulion warzywnego,odrobinę
ostrej papryki w proszku,około 10
krewetek oczyszczonych bez ogonów,
oliwa z oliwek,
masłoWykonanie:
Cebulę i 3 ząbki
czosnku obierz i zrumień na patelni na 1 łyżce
oliwy. Dodaj
cukinię i smaż do momentu, kiedy warzywa nabiorą koloru. Przełóż do garnka.Na tę samą patelnię wlej kolejną łyżkę
oliwy i podsmaż przez 2 minuty mrożony
groszek. Przełóż go do garnka z
cukinią. Do warzyw wlej
bulion,
posól i popieprz do smaku i gotuj około 15 minut na średnim ogniu.Kiedy zupa jest gotowa i trochę przestygnie, przelej ją do misy blendera (możesz też użyć ręcznego, tzw. żyrafy) i zmiksuj zupę na gładki krem.Pozostały ząbek
czosnku posiekaj na drobno. Na niewielkiej patelni rozpuść
masło i wrzuć posiekany
czosnek wraz z przygotowanymi
krewetkami. Całość
posól i odrobinę popieprz. Smaż około 2-3 minuty.Zmiksowaną zupę nalej do miseczek. Na wierzch rozłóż po kilka
krewetek. Możesz posypać
natką pietruszki.





Smacznego!