ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z cukinii i groszku z krewetkami ~ Gotowanie od święta

Zupa krem z cukinii i groszku z krewetkami ~ Gotowanie od święta

nazwa

Wykonanie

Wspominałam kiedyś, że na pewno znajdziecie u nas sporo zup. I słowa dotrzymuję. Dziś kolejna propozycja na zupę krem. Jest słodka od groszku, ostra od papryczki i ma lekko wyczuwalny smak cukinii. Krewetki dodają jej egzotycznego charakteru.
Bardzo, bardzo dobra. Świetna na nadchodzącą jesień. Rozgrzeje i nasyci. A i sezon na cukinię w pełni. Zatem na zakupy i do dzieła!
Potrzebujesz:
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
1 kg cukinii pokrojonej na 2 cm plastry,
250 g mrożonego groszku,
500 g bulion warzywnego,
odrobinę ostrej papryki w proszku,
około 10 krewetek oczyszczonych bez ogonów,
oliwa z oliwek,
masło
Wykonanie:
Cebulę i 3 ząbki czosnku obierz i zrumień na patelni na 1 łyżce oliwy. Dodaj cukinię i smaż do momentu, kiedy warzywa nabiorą koloru. Przełóż do garnka.
Na tę samą patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy i podsmaż przez 2 minuty mrożony groszek. Przełóż go do garnka z cukinią. Do warzyw wlej bulion, posól i popieprz do smaku i gotuj około 15 minut na średnim ogniu.
Kiedy zupa jest gotowa i trochę przestygnie, przelej ją do misy blendera (możesz też użyć ręcznego, tzw. żyrafy) i zmiksuj zupę na gładki krem.
Pozostały ząbek czosnku posiekaj na drobno. Na niewielkiej patelni rozpuść masło i wrzuć posiekany czosnek wraz z przygotowanymi krewetkami. Całość posól i odrobinę popieprz. Smaż około 2-3 minuty.
Zmiksowaną zupę nalej do miseczek. Na wierzch rozłóż po kilka krewetek. Możesz posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-z-cukinii-i-groszku-z.html