Wykonanie
Składniki :750 g
marchwi1
cebula, posiekana1 łyżka startego
imbiru3,5 szklanki
bulionu warzywnego2 łyżki
oleju0,5 szklanki soku z
pomarańczy0,5 szklanki
śmietanki 36 % (opcjonalnie)
szczypiorekszczypta
cynamonusól,
pieprz
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W dużym rondlu podgrzewamy
olej, dodajemy
cebulę oraz
imbir. Smażymy 5 minut, aż
cebula będzie szklista. Dodajemy
bulion i
marchew. Gotujemy na masłym ogniu około 30 minut, aż
marchew będzie miękka. Zupę studzimy i miksujemy. Wlewamy do garnka, dodajemy
sok pomarańczowy i
śmietanę, jeśli jej używamy. Podgrzewamy całość przez 5 minut, dodajemy
cynamon, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.