Wykonanie
Składniki (2-4 porcje):ciasto :1 większa szklanka ciepłej
wody3 łyżeczki
suszonych drożdży1 łyżka
miodu1 łyżka
oliwy z oliwek2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
solidodatkowo :8 plastrów grubo pokrojonego
boczku2 łyżki
masła2
cebule, pokrojone cienkie plasterki1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
brązowego cukru2 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżeczka grubo zmielonego
czarnego pieprzu340 g
sera gruyere, świeżo startego

W dużej misce mieszamy
wodę z
drożdżami,
miodem i
oliwą z oliwek. Całość mieszamy dokładnie łyżką, po czym odstawiamy na około 10 minut . Dodajemy
mąkę i
sól, mieszając łyżką , aż składniki się połączą. Rękami lepimy z ciasta kulkę dodając kolejne 2/3 szklanki
mąki. Ciasto ugniatamy na posypanej
mąką powierzchni przez kilka minut. Miskę smarujemy
oliwą z oliwek, a następnie umieszczamy w niej nasze ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinęNa dużej patelni, na średnim ogniu podsmażamy pokrojony w kostkę
boczek. Smażymy tylko do momentu wytopienia niedużej ilości tłuszczu. Zdejmujemy
boczek z patelni łyżką cedzakową i wykładamy go na papierowy ręcznik. Posypujemy
pieprzem. Do pozostałego na patelni tłuszczu, na najmniejszym ogniu, dodajemy
masło. Na patelnię wrzucamy
cebulę i solimy. Całość przykrywamy i gotujemy przez godzinę , mieszając co 10 minut. Po tym czasie dodajemy
brązowego cukru i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Mieszamy z
czosnkiem. Wyłączamy ogień i przekładamy
cebule do miski.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Po wyrośnięciu ciasta, wykładamy je z powrotem na posypaną
mąką powierzchnię. Za pomocą wałka formujemy spód do pizzy. Gotowy spód przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut .Na spód wykładamy połowę
sera, następnie
cebule i
boczek i całość posypujemy resztą
sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut lub do momentu gdy wierzch pizzy będzie złocisty. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.