Wykonanie
Składniki:ciasto:280 g zwykłej
mąki0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru110 g zimnego niesolonego
masła, pokrojonego120 ml
wody z
lodemwypełnienie:4
jabłka granny smith100 g granulowanego
cukru55 g zimnego niesolonego
masła, drobno pokrojonego160 g
dżemu morelowego lub ciepłych powideł
morelowych2 łyżki
rumu lub
wody
ciasto :
mąkę,
sól oraz
cukier wsypujemy do misy miksera. Miksujemy chwilę, dodajemy
masło i miksujemy 3-4 minuty aż
masło rozdrobni się na kawałki wielkości
groszku. Ciągle miksując wlewamy zimną
wodę i miksujemy aż powstanie ciasto. Masę wykładamy na deskę i ugniatamy w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Rozwałkujemy ciasto na prostokąt 25 na 35 cm. Przycinamy krawędzie. Wyłóż ciasto na przygotowaną blachę i kroimy na 4 mniejsze prostokąty. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania
jabłek.wypełnienie :
Jabłka obieramy i przekrajamy na pół. Usuwamy nasiona. Kroimy
jabłka w poprzek na plastry grubości 0,5 cm. Układamy plastry na tarcie tak by zachodziły na siebie (zawsze staram się używać plastrów tej samej wielkości). Posypujemy 100 g
cukru i
cynamonu i dodajemy odrobinę
masła.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut do 1 godziny, aż ciasto
zrobi się złote, a
jabłka zaczną brązowieć. Podczas pieczenia raz obracamy blachę. Jeśli w cieście pojawią się bąble, nacinamy je nożem. Gdy
tarta będzie gotowa smarujemy
dżemem i
rumem jabłka i ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.