ßßß
ciasto : mąkę, sól oraz cukier wsypujemy do misy miksera. Miksujemy chwilę, dodajemy masło i miksujemy 3-4 minuty aż masło rozdrobni się na kawałki wielkości groszku. Ciągle miksując wlewamy zimną wodę i miksujemy aż powstanie ciasto. Masę wykładamy na deskę i ugniatamy w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Rozwałkujemy ciasto na prostokąt 25 na 35 cm. Przycinamy krawędzie. Wyłóż ciasto na przygotowaną blachę i kroimy na 4 mniejsze prostokąty. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.wypełnienie : Jabłka obieramy i przekrajamy na pół. Usuwamy nasiona. Kroimy jabłka w poprzek na plastry grubości 0,5 cm. Układamy plastry na tarcie tak by zachodziły na siebie (zawsze staram się używać plastrów tej samej wielkości). Posypujemy 100 g cukru i cynamonu i dodajemy odrobinę masła.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut do 1 godziny, aż ciasto zrobi się złote, a jabłka zaczną brązowieć. Podczas pieczenia raz obracamy blachę. Jeśli w cieście pojawią się bąble, nacinamy je nożem. Gdy tarta będzie gotowa smarujemy dżemem i rumem jabłka i ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.