ßßß
spód : Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroimy nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagniatamy ciasto, ulepić kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 - 60 minut.Piekarnik nagrzewamy to temperatury 200 C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki do połowy wysokości tortownicy o średnicy minimalnej 26! (w mniejszej się po prostu nie zmieści), wysmarowanej masłem . Dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.masa serowa : Mleko kokosowe wlewamy do dużej patelni żeliwnej, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy, przez około pół godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), po czym odstawiamy do ostygnięcia.Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne, a miąższ kroimy jeszcze na mniejsze kawałki.kokosowa kruszonka : masło rozcieramy palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.Zmielony ser mieszamy z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka wbijamy do miski miksera i dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru i ubijamy przez 5 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodajemy stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem.Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodajemy 1/4 szklanki cukru pudru i ubijamy jeszcze przez 2 minuty. Białka delikatnie łączymy z masą serową.Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 175 C. Masę serową przekładamy na ostudzony spód z ciasta, wyrównujemy powierzchnię na która wykładamy gruszki i posypujemy kokosową kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut, wyłączamy piekarnik, drzwiczki uchylamy. Po 10 minutach piekarnik otwieramy szerzej i studzimy sernik przez pół godziny. Następnie wyjmujemy sernik, ustawiamy na kratce i całkowicie studzimy. Wstawiamy do lodówki na całą noc.