Wykonanie
To takie proste, aby połączyć
łososia, garść zielonej
fasoli i niezawodny
ryż. Zdrowe, a przy tym jakie smaczne!Składniki (na 2 porcje):2 filety z
łososia (każdy po 150g), ze skórą2 garście zielonej
fasolki1/4
cebuli1/3 małej
papryczki chili2
cytrynyoliwa z oliweksól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzryż do podania
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200. Od
fasolki odcinamy końce łodyg. Wkładamy
fasolę do dużego garnka z wrzącą
wodą i odrobiną
soli i gotujemy przez 3 do 4 minut. Odcedzamy i mieszamy z posiekaną
cebulką i papryczkąJedną z
cytryn kroimy na pół. Urywamy około metra folii kuchennej i składamy ją na pół, tak aby powstały 2 warstwy. Na środku kładziemy odcedzoną
fasolkę, a na niej
łososia, skórą do dołu. Skrapiamy
oliwą z oliwek, polewamy
sokiem z połowy
cytryny, doprawiamy
solą i
pieprze.Czynności te powtarzamy z drugą porcją
łososia. Obie paczuszki kładziemy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, w zależności od wielkości filetów. Po tym czasie wyjmujemy naszego
łososia z piekarnika, odwijamy folię i sprawdzamy czy
ryba jest już gotowa.Podajemy, bez skóry, z
fasolką i
ryżem.