Wykonanie
Pyszny i bardzo szybki przepis na
łososia ze
szpinakiem.W glazurze ze słodkiego sosu
chili smakuje naprawdę wyśmienicie - wbrew pozorom bardziej słodko niż pikantnie, ale połączenie z
cebulą i
szpinakiem sprawia, że smaki świetnie ze sobą współgrają :)Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię.
SKŁADNIKI (dla 4 osób)600 g filetu z
łososia(bez skóry)8 łyżek słodkiego sosu
chili1
czerwona cebula pokrojona w piórka100 g
świeżego szpinaku2 woreczki
ryżu basmati lub jaśminowego
sól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Filet kroimy na cztery części . Każdą umieszczamy na kawałku folii aluminiowej.Doprawiamy
solą i
pieprzem cytrynowym i polewamy dwoma łyżkami sosu
chili.Na łososiach układamy
cebulę i
szpinak. Każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy jeszcze zawinięte przez 5 minut, po czym podajemy z
ryżem. Smacznego :)
źródło inspiracji