Wykonanie
Pysznym, domowym gofrom pięknie pachnącym
wanilią, z dodatkiem
bitej śmietany i świeżych
owoców nie sposób się oprzeć. Dlatego najlepiej od razu przygotuj ich więcej. I tak do końca dnia nie zostanie ani jeden. Gofry dają nam szerokie
pole możliwości do popisu. Z odpowiednio przyrządzonych i udekorowanych możemy wyczarować smaczny i efektywny deser, wykwintne danie czy pożywne śniadanie. Pozostaje już tylko pytanie, z czym podawać gofry. To zaś zależy głównie od naszej inwencji twórczej, wyobraźni i upodobań.
Składniki (na około 6 gofrów):2 szklanki
mąki2 szklanki
mleka,2 łyżki
margaryny2 łyżki
cukru2
jajkaolejłyżeczkę
cukru wanilinowegoodrobina
soliW małym garnku roztapiamy
margarynę, ubijamy
białka z
solą na sztywno. Do osobnego pojemnika wrzucamy
żółtko i resztę składników (bez
białka). Dokładnie je mieszamy (najlepiej mikserem). Łączymy
białko z masą i delikatnie mieszamy (nie miksujemy). Smarujemy gofrownicę
olejem-to ułatwi wyjmowanie gofrów i zapobiega przywieraniu ciasta do ścianek. Wlewamy ciasto do gofrownicy i pieczemy gofry 2-3 minuty aż nabiorą rumianego, brązowego koloru. Podajemy z dodatkami według własnych upodobań.Gofry nie od razu muszą być idealne w smaku i wyglądzie. Pamiętajmy! Nawet jeśli za pierwszym razem nie wyjdą, nie zniechęcajmy się – „ćwiczenie czyni mistrza”. Nie załamujmy rąk, gdy nagle okaże się, że coś idzie nie tak. Oto sprawdzone rady:Gofry to nie naleśniki! Powinny być puszyste i kruche. Zwróćmy uwagę, by ciasto gofrowe było gęstsze niż naleśnikowe.Jeśli chcemy uzyskać chrupiące gofry można dodać do nich szczyptę
sody oczyszczonej lub 1/4 szklanki
wody gazowanej. Ewentualnie możemy spróbować dodać łyżkę
śmietany.Jeśli gofry wychodzą niedopieczone i sprawiają wrażenie surowych, to znak, że gofrownica może
mieć zbyt małą moc.Otwieranie gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów powoduje, że dostaje się do środka wilgoć i gofry wychodzą miękkie i „gumiaste”.