Wykonanie
Nazwa popularnej w całej Europie Środkowej potrawy wywodzi się od słowackiego Liptowa, skąd pochodziła i pochodzi pyszna
bryndza, którą w tym daniu koniecznie należy zmieszać z gładkim
twarogiem dla złagodzenia intensywnego smaku. Taką pasta, zbliżoną do naszej awanturki, można nadziewać np. surowe
papryki, wydrążone w środku gruntowe
ogórki, podawać z
rzodkiewkami, młodymi
cebulkami, innymi nowalijkami i koniecznie
chlebem razowym!Składniki:150 g
bryndzy150 g gładkiego mielonego
twarogu1 łyżka miękkiego
masła1 biała
cebula1
ogórek konserwowy1 łyżeczka ostrej
musztardy w typie Dijon2 łyżki marynowanych
kaparów2 fileciki z
sardeli (
anchois)2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszkuszczypta
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka mielonego
kminkusól
Bryndzę ucieramy lub mielimy, mieszamy z
masłem i
twarogiem. Dodajemy bardzo drobno posiekaną
cebulę, bardzo drobno posiekane
kapary,
sardele,
ogórek i
musztardę.Doprawiamy słodką i
ostrą papryką oraz mielonym
kminkiem, mieszamy na idealnie gładką masę, doprawiamy do smaku
solą. Podajemy najlepiej z
razowym chlebem.