Wykonanie
Pokoleniowy przepis na
ser ,który w mojej rodzinie stosowany był przez prababcię, babcię, mamę, a teraz przyszła moja kolej. Być może niektórzy również go znają, bo kiedyś był bardzo popularny. Różnice mogą dotyczyć jedynie stopnia świeżości
twarogu, którego tu się używa. U mnie w rodzinie był i jest to zawsze
twaróg najświeższy ( nie lubimy tzw śmierdziuchów ).W stanie płynnym, kiedy jest ciepły można go zjadać jako fondue, a jak zastygnie po prostu rozsmarować na
pieczywie. Do tego bardzo prosty w wykonaniu.Naprawdę warto go wypróbować :)
Składniki:- 500 g
twarogu półtłustego,- 1 łyżeczka
soli,- 1 łyżeczka z górką
sody,- 1 łyżka
masła,-
kminek.Sposób wykonania:
Twaróg z
solą,
kminkiem i
sodą dokładnie rozgnieść widelcem, najlepiej w metalowej misce, ponieważ dalsza praca będzie wykonywana na parze. Rozgnieciony
twaróg odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie
ser wygląda jak napuszony i miejscami lekko roztopiony. Dokładamy
masło i stawiamy na garnek z zimną
wodą. Włączamy gaz i w miarę możliwości mieszamy rózgą. Kiedy
ser się całkiem rozpuści mieszamy szybciej, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Przyprawy do niego też możemy stosować różne :
papryka słodka, ostra,
curry,
czosnek itp.