Wykonanie
Ser smażony to przysmak nie jednej osoby, ja osobiście go lubię ale niektórzy domownicy za nim przepadają. Przygotowanie tego
sera jest czasochłonne, jednak nie wymaga wiele pracy. Przygotowujemy go z prawdziwego
twarogu, z
mleka niepasteryzowanego, najlepiej nabyć, taki
ser na targu.
SKŁADNIKI :500 g
twarogu1 płaska łyżeczka
sodki2 łyżki
masła naturalnego1 łyżka
kminku1/2 łyżeczki
soli2
żółtkaPRZYGOTOWANIE :
Ser kruszymy do miski, posypujemy
sodką i mieszamy. Miskę przykrywamy folią lub talerzykiem aby dochodziło powietrze a muszki nie miały dostępu. Pozostawiamy go na około 3-5 dni aż zgnije (dojrzeje ), zacznie się rozpuszczać i wydawać intensywny zapach.Czas dojrzewania
twarogu zależy od temperatury w jakiej przebywa, im cieplej tym lepiej dla
sera. Dodatek
sody przyspiesza ten proces.
Ser jest gotowy kiedy jego zapach pożądnie nas drażni, a konsystencja stała się wyraźnie rzadsza i ciągnąca.Gdy
ser jest gotowy możemy go smażyć.Na patelni ogrzewamy
masło, dodajemy
ser i ogrzewamy całość ciągle mieszając, na małym ogniu.
Ser nie może się zagotować. Kiedy całkowicie się rozpuści a jego konsystencja stanie się gładka, bez grudek, zakręcamy gaz. Doprawiamy do smaku, dodajemy
żółtka i energicznie mieszamy aż składniki się połączą.
Ser przelewamy do miseczek lub pojemników, posypujemy
kminkiem. Kiedy całkowicie ostygnie, przechowujemy go w lodówce.Po zastygnięciu konsystencja
sera jest zwarta, można go kroić, smacznego.