Wykonanie
1kg
twarogu (najlepiej starego)2 łyżeczki
sody2
żółtka2-3 łyżki
masła lub gęstej
śmietany1 łyżka
kminku1 1/2 łyżeczki
soliTwaróg najlepiej gdyby był "nieświeży". Jak mówiła moja babcia- im starszy tym lepszy. Dawniej do zrobienia
serka używano
twarogu, który pokrywał się specyficznym kożuszkiem i już "pachniał"- wtedy wychodził najlepszy
serek.Ja jednak nie namawiam do aż takich ekstremalnych prób. Zwłaszcza, że ciężko dziś dostać jakiekolwiek produkty, które zachowałyby w 100% swoją pierwotną postać. Dziś nawet
twaróg nie zawsze jest
twarogiem.Aby sporządzić dzisiejszy
serek, wyposażyłam się w prawdziwy
twaróg, które poleżał sobie dużo dłużej niż mleczarnia w terminie podawała :) Nie zrażajcie się. W końcu jak tworzy się sery? Najlepsze
sery leżakują miesiącami. A więc mój
twaróg leżakował sobie nieco w lodówce (nie nabawił się pleśni, może byłoby tak, gdyby leżał na szafce, no i pewnie dużo szybciej). Wtedy wyjęłam go, rozgniotłam widelcem i posypałam
sodą, całość wymieszałam. Odstawiłam do rozpuszczenia się
twarogu (nie bójcie się, mogą to być 1-2 dni- w końcu tyle leżakował, nie zaszkodzi doba dłużej). Jak pięknie rozpuści się (zostanie parę grudek, ale tym nie należy się przejmować na tym etapie), włożyłam do naczynia żaroodpornego razem z
masłem i
solą, naczynie do garnka z gotującą się
wodą i cały czas podgrzewając, mieszałam od czasu do czasu, aż
twaróg stał się płynny a grudki rozpuściły się. Gdy uznałam , że
serek jest gotowy dodałam
żółtka intensywnie mieszając masę, aby
żółtka nie sparzyły się tylko wmieszały. Gotowałam jeszcze 3 minuty, po czym dodałam
kminek. Teraz wystarczy ostudzić i pyszny
serek na
chleb gotowy. Co najważniejsze -bez żadnego E!Uwagi:
Masło nadaje serkowi kremowej konsystencji. Gdy go nie dodamy, nasz
serek nie będzie chciał się rozsmarować na
chlebie, będzie raczej do krojenia:)Żółto
daje kolor. Według mnie nie jest konieczne w
serku, można z niego zrezygnować jeżeli ktoś nie lubi albo obawia się, np. salmonelli.