Wykonanie

Z racji, że w okolicznych sklepach nie jest za łatwo dostać na prawdę dobrą
szynkę z indyka, ja postawiłam na taką własnej roboty, gdzie znam skład w 100%. Kupuję kawałek piersi z
indyka(od 1 , 2-1,6kg), marynuję i duszę .Składniki:-pierś z
indyka-kilka gałązek świeżego
rozmarynu (może być też suszony)-4 ząbki
czosnku - pokrojone w plasterki-
papryka czerwona słodka - 1 łyżka-
pieprz,
sól-zmielona
gorczyca - pół łyżeczki-
oregano,
tymianek - łyżeczka
Indyka nacieramy sypkimi
ziołami, obkładamy gałązkami świeżych
ziół i plasterkami
czosnku i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Zamarynowanego
indyka dusimy na kilku kroplach
oliwy z oliwek pod przykryciem ok. 2,5 do 3 godzin, na koniec delikatnie odparowujemy, lecz nie za bardzo, aby
indyk nie był suchy.Najlepiej smakuje na zimno, jako składnik sałatek-krojony w kostkę lub jako przekąska w postaci plastrów np. z
musztradą stołową.Doskonała zdrowa i tania alternatywa dla kupnych, często wątpliwej jakości
szynek!