Wykonanie
Pieczony
udziec z
indyka to pyszna propozycja na niedzielny obiad, a na zimno można go serwować jako
wędlinę na kanapki.
Mięso z indyka jest smaczniejsze od tego z
kurczaka, jest bardziej soczyste i wilgotne. Staram się zawsze piec udźca w rękawie, wtedy jest jeszcze bardziej kruchy i soczysty.

1kg udźca z
indyka3 ząbki
czosnkupapryka czerwona wędzona3
liście laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegobazylia,
oreganosól,
pieprzMięso umyć i oddzielić od kości.
Czosnek wycisnąć przez praskę. Udźca natrzeć
czosnkiem,
papryką,
ziołami,
solą i
pieprzem. Obłożyć
zielem angielskim i
liściem laurowym. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zwinąć udźca w roladę, związać sznurkiem i piec w rękawie ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
