Wykonanie
Składniki:Placki ziemniaczane z
szczypiorkiem:75 dkg
ziemniaków2
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżki przesianej
mąki ziemniaczanejpęczek
szczypiorku3
jajkasólcurrytłuszcz do smażeniaGulasz:70 dkg
mięsa na gulasz ( np. karczek)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1/2 litra
wywaruliść laurowyziele angielskiepapryka w proszku2 łyżki
mąki pszennejWykonanie:
Ziemniaki i
cebulę obrać i zetrzeć na tarce.Dodać
mąkę ziemniaczaną i
jajka, dobrze wymieszać.
Czosnek zmiażdżyć,
szczypiorek posiekać, połączyć z
ziemniakami.Doprawić do smaku, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Mięso pokroić w kostkę, lekko oprószyć w
mące, podsmażyć.
Mięso zalać
wywarem, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie i
czosnek.Dusić na małym ogniu, aż
mięso będzie miękkie.Pod koniec zagęścić
mąką, zagotować, doprawić do smaku.