ßßß Cookit - przepis na Orientalna polędwiczka z chrupiącymi warzywami

Orientalna polędwiczka z chrupiącymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki na polędwiczkę (porcja dla 2 osób):
jedna średnia polędwiczka wieprzowa
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu lub stewii
1/2 łyżki octu spirytusowego
sól, pieprz
Polędwiczkę należy umyć i oczyścić z błon. Z wyżej wymienionych składników zrobić marynatę do polędwiczki.
Obtaczamy w niej polędwiczkę, wstawiamy do lodówki i marynujemy przynajmniej 60 minut (można zrobić to dzień wcześniej i pozostawić mięso w marynacie na całą noc).
Wykładamy zamarynowaną polędwiczkę do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy około 20-25 minut w 180 st. Po 15 minutach należy przekręcić polędwiczkę i od czasu do czasu polać ja w trakcie pieczenia sosem, który jest na dnie naczynia.
Po upieczeniu zostawić mięso na chwilę żeby "odpoczęło".
Składniki na chrupiące warzywa:
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
200 g zielonego groszku cukrowego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
sól do smaku
Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy imbir i czosnek, chwilę podsmażamy uważając, żeby się nie przypalił. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Po chwili dodajemy groszek. Warzywa smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, często je mieszając. Na koniec polewamy sosem sojowym i ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Inspiracja STĄD
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/07/orientalna-poledwiczka-z-chrupiacymi.html