Wykonanie
Składniki na polędwiczkę (porcja dla 2 osób):jedna średnia polędwiczka wieprzowa1 łyżeczka startego
imbiru1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
miodu lub
stewii1/2 łyżki
octu spirytusowegosól,
pieprzPolędwiczkę należy umyć i oczyścić z błon. Z wyżej wymienionych składników zrobić marynatę do
polędwiczki.Obtaczamy w niej polędwiczkę, wstawiamy do lodówki i marynujemy przynajmniej 60 minut (można zrobić to dzień wcześniej i pozostawić
mięso w marynacie na całą noc).Wykładamy zamarynowaną polędwiczkę do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy około 20-25 minut w 180 st. Po 15 minutach należy przekręcić polędwiczkę i od czasu do czasu polać ja w trakcie pieczenia sosem, który jest na dnie naczynia.Po upieczeniu zostawić
mięso na chwilę żeby "odpoczęło".Składniki na chrupiące warzywa:pół
czerwonej paprykipół
żółtej papryki200 g
zielonego groszku cukrowego1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka startego
imbiru1 łyżka
sosu sojowego2 łyżki
oleju arachidowego
sól do smakuNa dobrze rozgrzany
olej wrzucamy
imbir i
czosnek, chwilę podsmażamy uważając, żeby się nie przypalił. Dodajemy
paprykę pokrojoną w paski. Po chwili dodajemy
groszek. Warzywa smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, często je mieszając. Na koniec polewamy
sosem sojowym i ewentualnie doprawiamy
solą do smaku.

Inspiracja STĄD