ßßß Cookit - przepis na Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Przepis zaczerpnęłam STĄD, z jedną małą modyfikacją... dodałam 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej i trochę mniej masła.
Składniki na dwie porcje:
3/4 szklanki ryżu do risotto
pół litra lekko posolonego bulionu (ja gotuję go na suszonej włoszczyźnie - szybko i smacznie)
mała cebula
ząbek czosnku
3 łyżki pokrojonych, suszonych pomidorów z oliwy
pół szklanki świeżego szpinaku
łyżeczka masła + 2 łyżki oleju
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 łyżka parmezanu
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony czosnek. Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby cały oblepił się tłuszczem. Po chwili do garnka wlać chochelkę gorącego bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały bulion. Tę czynność należy powtarzać, dodając zawsze tylko jedną chochlę bulionu, mieszając ryż i czekając aż bulion całkowicie się wchłonie. Polecam też co kilka minut sprawdzać stan miękkości ryżu. Powinien być al dente. Kiedy ryż jest już al dente, dodać szpinak pokrojony w paski, suszone pomidory i uprzednio pokrojoną i podsmażoną szynkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Po wyłączeniu palnika dodać łyżeczkę masła i łyżkę parmezanu. Wymieszać i od razu podawać.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/05/risotto-ze-szpinakiem-i-suszonymi.html