Wykonanie
Przepis zaczerpnęłam STĄD, z jedną małą modyfikacją... dodałam 2 plastry
szynki szwarcwaldzkiej i trochę mniej
masła.Składniki na dwie porcje:3/4 szklanki
ryżu do risottopół litra lekko posolonego
bulionu (ja gotuję go na suszonej
włoszczyźnie - szybko i smacznie)mała
cebulaząbek
czosnku3 łyżki pokrojonych,
suszonych pomidorów z
oliwypół szklanki
świeżego szpinakułyżeczka
masła + 2 łyżki
oleju2 plastry
szynki szwarcwaldzkiej1 łyżka
parmezanuW garnku rozgrzać
olej, zeszklić na nim
cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony
czosnek. Następnie dodać
ryż i dokładnie wymieszać, aby cały oblepił się tłuszczem. Po chwili do garnka wlać chochelkę gorącego
bulionu, wymieszać i poczekać, aż
ryż wchłonie cały
bulion. Tę czynność należy powtarzać, dodając zawsze tylko jedną chochlę
bulionu, mieszając
ryż i czekając aż
bulion całkowicie się wchłonie. Polecam też co kilka minut sprawdzać stan miękkości
ryżu. Powinien być al dente. Kiedy
ryż jest już al dente, dodać
szpinak pokrojony w paski,
suszone pomidory i uprzednio pokrojoną i podsmażoną
szynkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Po wyłączeniu palnika dodać łyżeczkę
masła i łyżkę
parmezanu. Wymieszać i od razu podawać.