Składniki:3-4 duże kawałki ulubionej rybybiała część poramały pojemniczek słodkiej śmietanki light100 g serkaphiladelphia light o dowolnym smaku (ja użyłam paprykowy) (może być także serek topiony light)2 zmiażdżone ząbki czosnkuszczypta: tymianku, rozmarynu, imbiru i bazyliisól, pieprzolejRybę solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub gotujemy ją w parowarze.Następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym.Pora myjemy i kroimy w półksiężyce. Na rozgrzany olej, na patelnię, wrzucamy pora i zmiażdżony czosnek. Uważamy, żeby czosnek się nie przypalił. Kiedy już por będzie szklisty dodajemy śmietankę, następnie serek i wyżej wymienione przyprawy. Kiedy ser się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą, masę serową wylewamy na wcześniej przygotowaną rybę. Zapiekamy ją bez przykrycia około 15-20 minut w 180 st.Poniżej moja wersja ryby w porach z kuskusem.