ßßß Cookit - przepis na Ryba zapiekana w porach

Ryba zapiekana w porach

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3-4 duże kawałki ulubionej ryby
biała część pora
mały pojemniczek słodkiej śmietanki light
100 g serka philadelphia light o dowolnym smaku (ja użyłam paprykowy) (może być także serek topiony light)
2 zmiażdżone ząbki czosnku
szczypta: tymianku, rozmarynu, imbiru i bazylii
sól, pieprz
olej
Rybę solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub gotujemy ją w parowarze.Następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym.
Pora myjemy i kroimy w półksiężyce. Na rozgrzany olej, na patelnię, wrzucamy pora i zmiażdżony czosnek. Uważamy, żeby czosnek się nie przypalił. Kiedy już por będzie szklisty dodajemy śmietankę, następnie serek i wyżej wymienione przyprawy. Kiedy ser się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą, masę serową wylewamy na wcześniej przygotowaną rybę. Zapiekamy ją bez przykrycia około 15-20 minut w 180 st.
Poniżej moja wersja ryby w porach z kuskusem.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/04/ryba-zapiekana-w-porach.html