Wykonanie
"Bo ja nie lubię serników"Do tej
pory gdy tylko słyszałam że mama chce upiec sernik na mej twarzy pojawiał się grymas zniesmaczenia.Chyba dlatego że pod pojęciem sernika krył się pełnotłusty
ser,duża ilość
żółtek jaj i
cukruJednakże życie nauczyło mnie że w "pewnych wyjątkowych okolicznościach" wszystko można odchudzić,zmodyfikować tak by nie utraciło smak,a jedynie zbędnie kalorie.Sernik numer 2o niebo lepszy niż ten pierwszydelikatny,wilgotny
orzechowo-
kakaowy na spodzie owsiano-piernikowym....no i dietetyczny :P



Przepis- inspiracja zmodyfikowana i pomniejszona ilościowo325g
serka twarogowego light2
jaja- żółtka i
białka oddzielnie25 g
kaszy mannej15 g
miodu4 tabletki słodzika40 ml
mlekagarść
orzechów włoskichłyżeczka
kakaoszczypta
solispód:granola piernikowa i
cynamonowo-
otrębowo ciasteczkaMałą tortownice wysypać
ciastkami i granolą.
Twaróg zmiksować z
żółtkami,
mlekiem,
kaszą,
miodem,słodzikiem.Osobno ubic pianę,połączyć delikatnie z masą
serową.Masę podzielić na dwie części-do jednej dodać pokruszone
orzechy,a do drugiej
kakaoNakładać naprzemiennie na spód sernikaPiec w nagrzanym piecu 170 ok 40-45min.