ßßß Cookit - przepis na Owsianka z cukinią i szpinakiem.

Owsianka z cukinią i szpinakiem.

nazwa

Wykonanie

Owsianka ze szpinakiem i cukinią? Brzmi dziwnie, ale czemu nie! Jeśli Wasze dzieci szaleją za śniadaniami na słodko, a Wy nie wiecie jak przemycić warzywa do ich diety, na początek możecie spróbować właśnie takiego rozwiązania. Gwarantuję, że się nie połapią, a z czasem zwiększanie porcji warzyw będzie coraz łatwiejsze.
Składniki (2-3 porcje):
3/4 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 średniej cukinii, startej na tarce (drobne oczka) i odsączonej z nadmiaru wody
garść umytych liści szpinaku, bardzo drobno posiekanego
2 łyżki kakao niesłodzonego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki miodu (można użyć innego słodzika)
1/2 łyżki masła orzechowego do owsianki i 1/2 łyżki do podania
3 pokruszone orzechy włoskie do podania
szczypta soli
1. Płatki wraz z mlekiem i solą doprowadź do wrzenia. Trzymaj na ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta. Co jakiś czas mieszaj.
2. Dodaj szpinak i cukinię. Wymieszaj.
3. Dodaj kakao, wiórki (nie wszystkie, zostaw trochę do posypania), miód i 1/2 łyżki masła
orzechowego.
4. Energicznie wymieszaj i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez przez 1-2 minuty.
5. Zdejmij z ognia, polej resztą masła orzechowego, posyp wiórkami i pokruszonymi orzechami.
Energia
(1/2 całości)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
397 kcal
15 , 4 g
17 g
48 g
6 , 5 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/03/owsianka-z-cukinia-i-szpinakiem.html