Wykonanie

Owsianka ze
szpinakiem i cukinią? Brzmi dziwnie, ale
czemu nie! Jeśli Wasze dzieci szaleją za śniadaniami na słodko, a Wy nie wiecie jak przemycić warzywa do ich diety, na początek możecie spróbować właśnie takiego rozwiązania. Gwarantuję, że się nie połapią, a z czasem zwiększanie porcji warzyw będzie coraz łatwiejsze.Składniki (2-3 porcje):3/4 szklanki
płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)1 szklanka
mleka roślinnego1/2 średniej
cukinii, startej na tarce (drobne oczka) i odsączonej z nadmiaru
wodygarść umytych liści
szpinaku, bardzo drobno posiekanego2 łyżki
kakao niesłodzonego2 łyżki
wiórków kokosowych2 łyżeczki
miodu (można użyć innego słodzika)1/2 łyżki
masła orzechowego do owsianki i 1/2 łyżki do podania3 pokruszone
orzechy włoskie do podaniaszczypta
soli1.
Płatki wraz z
mlekiem i
solą doprowadź do wrzenia. Trzymaj na ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta. Co jakiś czas mieszaj.2. Dodaj
szpinak i
cukinię. Wymieszaj.3. Dodaj
kakao, wiórki (nie wszystkie, zostaw trochę do posypania),
miód i 1/2 łyżki
masłaorzechowego.4. Energicznie wymieszaj i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez przez 1-2 minuty.5. Zdejmij z ognia, polej resztą
masła orzechowego, posyp wiórkami i pokruszonymi
orzechami.Energia(1/2 całości)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik397 kcal15 , 4 g17 g48 g6 , 5 g
