ßßß Cookit - przepis na ŻUREK

ŻUREK

nazwa

Wykonanie

Po zjedzeniu najlepszego żurku w chlebie we Wrocławiu postanowiłam spróbować zrobić żurek sama .Do tej pory żurek jedliśmy w różnych restauracjach , ale ten z Karczmy Rzym jest zawsze idealny . Miejsce jest urocze i klimatyczne , pierwszy raz byłam tam jesienią , ale planuję wrócić tam wiosną będzie pięknie. Miejsce godne polecenia Wrocław - Jarnołtów ul. Jarnołtowska 85b
Potrzebne będą :
2 szt kiełbasa biała surowa
2 szt kiełbasa polska lub pieprzowa surowa
2 szt frankfurterki surowe
150 g wędzonego boczku
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki majeranku
1 cebula
sól do smaku
zakwas do żurku Krzętle lub Żurek Winiary
2 małe marchewki
2 ziemniaki
odrobina oleju rzepakowego do podsmażenia cebuli
ocet opcjonalnie
Kiełbasę zalewamy wodą i parzymy w garnku / dość długo na małym ogniu / Mamy otrzymać wywar , zbyt duży ogień spowoduje popękanie kiełbasy , a nie o to nam chodzi .
Po 15 min dodajemy pokrojone ziemniaki i tarkowaną , doprawiamy solą i pieprzem .
Gotujemy do miękkości ziemniaków , dodajemy majeranek , podsmażoną cebulkę z boczkiem oraz zakwas . Dodałam również trochę zakwasu chlebowego . Zagotowujemy i próbujemy , jeśli będzie mało kwaskowy dodajemy odrobinę octu . Należy jednak pamiętać , że na drugi dzień tego typu zupa jest jeszcze lepsza , bo wszystkie składniki się połącza .
Do tego upiekę chlebek pszenno-gryczany - dostępny tutaj
ZAPRASZAM NA MÓJ PROFIL NA FACEBOOK
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/01/zurek.html