ßßß
Cookit - przepis na Paella espanola
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Paella espanola
Składniki
Ryż
Cebula
Oliwa z oliwek
Piersi z kurczaka
Mięso
Owoce morza
Papryka
Warzywa mrożone
Bulion
Sól
Cytryna
Wykonanie
Paella powstała na obszarach wiejskich Walencji
między
XV i XVI wieku . Rolnicy i pasterze przygotowywali ją z tego co
mieli
pod ręką i w
polu
. Pierwszymi składnikami paelli był
drób
,
królik
, świeże warzywa ,
ryż
,
szafran
i
oliwa z oliwek
, zmieszane z
wodą
i gotowane na ogniu drzewnym z gałęzi drzew
pomarańczowych
.
Potrzebne będą :3 woreczki
ryżu
1
cebula
oliwa
do podsmażenia
cebuli
szczypta
szafranu
/ rozpuszczona w ciepłej wodzie /
pierś kurczaka
lub
mięso
z udekmieszanka
owoców morza
1 mała
papryka
szklanka
mrożonych warzyw
1 litr ciepłego
bulionu
sól
do smaku
cytryna
Cebulę
kroimy drobno i podsmażamy na
oliwie
, wsypujemy
ryż
i smażymy mieszając , by
ryż
się pokrył tłuszczem . wsypujemy warzywa ,
kurczaka
i
owoce morza
. Zalewamy ciepłym
bulionem
i
szafranem
i gotujemy na małym ogniu aż
ryż
wchłonie cały
bulion
ok 20 min . Po zalaniu
bulionem
nie mieszamy !
ZAPRASZAM NA MÓJ FANPAGE NA FB
Źródło:
http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/01/paella-espanola.html
Przepisy powiązane
Paella z chorizo i kurczakiem.
Paella z chorizo i kurczakiem.
Paella z chorizo i kurczakiem.
Paella z chorizo i kurczakiem.
Paella z chorizo i kurczakiem.
Składniki powiązane (0)