ßßß Cookit - przepis na Paella espanola

Paella espanola

nazwa

Wykonanie

Paella powstała na obszarach wiejskich Walencji między XV i XVI wieku . Rolnicy i pasterze przygotowywali ją z tego co mieli pod ręką i w polu. Pierwszymi składnikami paelli był drób , królik , świeże warzywa , ryż , szafran i oliwa z oliwek , zmieszane z wodą i gotowane na ogniu drzewnym z gałęzi drzew pomarańczowych.
Potrzebne będą :
3 woreczki ryżu
1 cebula
oliwa do podsmażenia cebuli
szczypta szafranu / rozpuszczona w ciepłej wodzie /
pierś kurczaka lub mięso z udek
mieszanka owoców morza
1 mała papryka
szklanka mrożonych warzyw
1 litr ciepłego bulionu
sól do smaku
cytryna
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie , wsypujemy ryż i smażymy mieszając , by ryż się pokrył tłuszczem . wsypujemy warzywa , kurczaka i owoce morza . Zalewamy ciepłym bulionem i szafranem i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulion ok 20 min . Po zalaniu bulionem nie mieszamy !
ZAPRASZAM NA MÓJ FANPAGE NA FB
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/01/paella-espanola.html