Wykonanie

Przepis dość długi i wydaje się skomplikowany , ale warto , bo efekt końcowy jest spektakularny. Tort może być przechowywany ok tygodnia i pozostaje cały czas wilgotny , warto go jednak upiec dzień wcześniej , by biała masa stwardniała .

Ciasto
makowe:250 g masy makowej6 dużych
jajek, oddzielone
żółtka od
białek ( w temperaturze pokojowej)1 szklanka
cukru (200 g) lub
cukru pudru2 łyżki
bułki tartej, przesianejDo nasączenia ciasta :150 ml
wody2 łyżki
cukrusok z 1/2
cytrynyP iekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym
masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, tak aby zachodził na boki formy i jeszcze posmarować go roztopionym
masłem.
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości, na puszystą pianę (przez około 15 minut).
Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Do
maku dodać ubite
żółtka,
bułkę tartą i
miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z
białek. Przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Cukier rozpuścić w wodzie, dodać
sok z cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).

Masa jogurtowa:25 dag
masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudru1 szklanka
jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowejMasa bezowa :3
białka jajek,600 g
cukru pudru1 łyżka
soku z cytrynyMasa jogurtowa: Miskę postawić na garnku z gorącą
wodą .
Masło utrzeć z
cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce
jogurt . O dstawić na 1 godzinę do lodówki /nie dłużej by masa nie zgęstniała za bardzo i dała się łatwo rozsmarować /. Masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki
tortu. Schłodzić w lodówce.
Beza : Ubić
białka na bardzo sztywną pianę, dodawać po 1 łyżce
cukru pudru wciąż ubijając - masa ma być błyszcząca . Pod koniec dodać
sok z cytryny. Powstałą
bezą posmarować boki i wierzch
tortu.Liście do dekoracji posmarować
białkiem i posypać
cukrem pudrem zmieszanym z drobnym
cukrem- odstawić do wyschnięcia .