ßßß
Przepis dość długi i wydaje się skomplikowany , ale warto , bo efekt końcowy jest spektakularny. Tort może być przechowywany ok tygodnia i pozostaje cały czas wilgotny , warto go jednak upiec dzień wcześniej , by biała masa stwardniała .
Ciasto makowe:250 g masy makowej6 dużych jajek, oddzielone żółtka od białek ( w temperaturze pokojowej)1 szklanka cukru (200 g) lub cukru pudru2 łyżki bułki tartej, przesianejDo nasączenia ciasta :150 ml wody2 łyżki cukrusok z 1/2 cytrynyP iekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, tak aby zachodził na boki formy i jeszcze posmarować go roztopionym masłem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na puszystą pianę (przez około 15 minut). Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).
Masa jogurtowa:25 dag masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowejMasa bezowa :3 białka jajek,600 g cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyMasa jogurtowa: Miskę postawić na garnku z gorącą wodą . Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt . O dstawić na 1 godzinę do lodówki /nie dłużej by masa nie zgęstniała za bardzo i dała się łatwo rozsmarować /. Masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.Beza : Ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać po 1 łyżce cukru pudru wciąż ubijając - masa ma być błyszcząca . Pod koniec dodać sok z cytryny. Powstałą bezą posmarować boki i wierzch tortu.Liście do dekoracji posmarować białkiem i posypać cukrem pudrem zmieszanym z drobnym cukrem- odstawić do wyschnięcia .