ßßß Cookit - przepis na Chleb z boczkiem i topionym camembertem

Chleb z boczkiem i topionym camembertem

nazwa

Wykonanie

320 ml wody lub mleka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Jedna łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
600 g mąki
200g boczek w drobną kostkę
Dwa lub trzy gałązki rozmarynu
Ponadto:
Roztopione masło
Różne nasiona (opcjonalnie)
W pierwszej kolejności podsmażamy boczek. Drożdże dodajemy do mleka razem z solą i cukrem . Wlewamy do maki i wyrabiamy ciasto . Dodajemy pokrojony rozmaryn i ostudzony boczek . Ciasto odstawiamy na ok 30 min . Dzielimy ciasto na 10 części , formujemy kulki i rozwałkowujemy je na ok 1/2 cm .
Do każdego placka przykładamy talerz i odcinamy nierówne końcówki . Każdy placek smarujemy masłem i składamy tak po 5 placków / jeden na drugi/ .
Nacinamy nożem i odwracamy trójkąty.
Tak samo postępujemy z kolejnymi 5 plackami , jednak tym razem dopasowujemy otwór do wielkości sera .
Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy ziarnami . Ja użyłam sezamu i czarnuszki . Odstawiamy do wyrośnięcia .
Piec nagrzewamy do 200 C i pieczemy ok 25 min . To świetne danie na przyjęcie z przyjaciółmi . Każdy odrywa sobie kawałek i macza w roztopionym serze . Świetnie sprawdzi się też jako pieczywo do grilla .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2013/12/chleb-z-boczkiem-i-topionym-camembertem.html