Wykonanie

320 ml
wody lub
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
cukruJedna łyżeczka
soli
20 g świeżych
drożdży600 g
mąki200g
boczek w drobną kostkęDwa lub trzy gałązki
rozmarynuPonadto:Roztopione
masłoRóżne nasiona (opcjonalnie)W pierwszej kolejności podsmażamy
boczek.
Drożdże dodajemy do
mleka razem z
solą i
cukrem . Wlewamy do
maki i wyrabiamy ciasto . Dodajemy pokrojony
rozmaryn i ostudzony
boczek . Ciasto odstawiamy na ok 30 min . Dzielimy ciasto na 10 części , formujemy kulki i rozwałkowujemy je na ok 1/2 cm .

Do każdego placka przykładamy talerz i odcinamy nierówne końcówki . Każdy placek smarujemy
masłem i składamy tak po 5 placków / jeden na drugi/ .Nacinamy nożem i odwracamy trójkąty.

Tak samo postępujemy z kolejnymi 5 plackami , jednak tym razem dopasowujemy otwór do wielkości
sera .

Ciasto smarujemy roztopionym
masłem i posypujemy ziarnami . Ja użyłam
sezamu i
czarnuszki . Odstawiamy do wyrośnięcia .

Piec nagrzewamy do 200 C i pieczemy ok 25 min . To świetne danie na przyjęcie z przyjaciółmi . Każdy odrywa sobie kawałek i
macza w roztopionym
serze . Świetnie sprawdzi się też jako
pieczywo do grilla .