Wykonanie
Witajcie po długiej przerwie . Dzisiaj udostępnię Wam przepis na
ogórki kwaszone .Jest to przepis sprawdzony , przez całe lata
ogórki te robiła Babcia .
Ogórki są bardzo smaczne i dobrze sięprzechowują .Składniki :1 kg
ogórków gruntowych średniej wielkości .2 korony
kopru najlepsze są te które mają już nasionka .2 kawałki łodygi
kopru .6 liści
wiśni .2 kawałki 2 cm
chrzanu .
Gorczyca do każdego słoika kilkanaście ziaren - na czubek łyżeczki .4 ząbki
czosnku .Solanka :1l
wody .2 łyżki
soli niejodowanej kamiennej .Solankę zagotować i odstawić do przestudzenia .Na dno 2 słoików litrowych włożyć łodygę
kopru , liście
wiśni ,
chrzan ,
czosnek ,
gorczycę .Na nie ułożyć
ogórki , pamiętajcie że
ogórki układamy ciemnym końcem do dołu słoika .Na wierzchu położyć koronę
kopru . Lekko wystudzoną solanką zalać
ogórki , zakręcić słoiki .Pozostawić w ciepłym miejscu na 3 dni . Po tym czasie wynieść słoiki w chłodne i ciemne miejsce .Życzę smacznego .Z tak przygotowanych
ogórków będzie bardzo smaczna zupa ogórkowa , lub
sałatka do drugiego dania.A może wykorzystacie je w zimie jako dodatek do kanapek .
Ogórki będą też znakomicie prezentowały się na weselnym
stole wiejskim i nie tylko.Z podanych składników zrobicie 2 słoiki 1l
ogórków kwaszonych .Jeżeli macie pytania zapraszam do dyskusji . Czekam na Wasze opinie i spostrzeżenia .