Wykonanie
Placki z
kalafiorem są lżejsze i delikatniejsze od "czystych" placuszków ziemniaczanych :)Proponuję podać je z
sosem czosnkowym.

Składniki:pół
kalafiora,
cebula,10 większych
ziemniaków,2
jajka,3 łyżki
mąki,
sól,
pieprz do smaku,
olej rzepakowy do smażenia,
Ziemniaki obierz, następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
kalafiora i
cebulę również zetrzyj (ja użyłam przystawki do
tarcia dołączonej do maszynki do
mielenia mięsa) możesz również rozdrobnić go blenderem.
Ziemniaki i
kalafior odcedź z nadmiaru "
wody", ja odcedzam na sitku, a ostałą
wodę zlewam-używam jedynie
skrobi, która się osadza na dnie.Dodaj do masy ziemniaczano-kalafiorowej
jajka,
mąkę i dopraw do smaku
solą i
pieprzem.

Smaż na rozgrzanym
oleju na złotobrązowy kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podaj z
sosem czosnkowym.Smacznego :)