Wykonanie
Kolorowy zawrót głowy
Z okazji Światowego Dnia Pieczenia mam dla Was kolejne letnie ciasto.Szybkie, łatwe, smaczne i kolorowe! :)Przepis w oryginale możecie zobaczyć tutaj .Moja wersja jest lekko zmodyfikowana :)Składniki na
biszkopt:125 g
margaryny150 g
cukru170 g
mąki3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
mlekaSkładniki na kolorowe masy:500 ml
śmietanki kremówki( 4x125 ml)4
galaretki o różnych kolorachdelicje na wierzch (opcjonalnie)1.
Margarynę utrzeć z
cukrem. Kolejno dodawać
jajka.
Mąkę wymieszaną z proszkiem dodawać do masy na przemian z
mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.2.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30-35 min.3.Upieczony
biszkopt wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.4.Każdą
galaretkę rozpuścić w szklance
wody. Zostawić do wystygnięcia.5. Ubić ok. 125 ml
śmietanki kremówki ale nie na sztywno, dodać gęstniejącą
galaretkę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na pierwszą połowę
biszkoptu i wstawić do lodówki. Kiedy masa jest już zastygnięta postąpić tak samo z kolejną warstwą. Wyłożyć drugi
biszkopt i kolejno wylewać następne warstwy
śmietankowo-
galaretkowe. Wierzch* zalać tężejącą
galaretką i wstawić ciasto do lodówki.* opcjonalnie na ostatnią warstwę
śmietanowo-
galaretkową można położyć delicje i dopiero zalać
galaretką.
#bakebrave