ßßß Cookit - przepis na krem porowo-serowy

krem porowo-serowy

nazwa

Wykonanie

Poprawiła się pogoda i od razu widać to na blogu. Częściej nie ma mnie w domu więc rzadziej mam czas aby usiąść na chwilę i przygotować nowy przepis. Ale to nie znaczy, że nic nie jemy i nie gotujemy. Mam zawsze przy sobie aparat i zbieram materiały na kolejne posty. Tylko muszę się zatrzymać, skupić i przelać to na laptopie.
Wczoraj byliśmy na grillu, dzisiaj mamy na obiad gości. Tacy goście, którzy są niemal domownikami ale uwielbiamy razem gotować a potem wspólnie jeść. Znośny Mąż pojechał z samego rana na ryby a ja mam trochę czasu dla siebie i dla bloga.
Ostatnio eksperymentuję z zupami. Zakochałam się w najróżniejszych kremach. Cebulowy, czosnkowy, serowy a wczoraj zrobiłam krem porowo-serowy. Poezja. Kremowa zupa, której ostrości dodaje ser z niebieską pleśnią.
Składniki:
marchewka
pietruszka
seler
2 duże pory
200 g sera topionego cheddar
10 g sera z niebieską pleśnią
100 ml słodkiej śmietanki
sól
pieprz
łyżka masła
Gotujemy wywar z włoszczyzny, doprawiony solą i pieprzem. Pory kroimy w plasterki i dusimy na masełku. Gdy zmiękną dodajemy do bulionu. Gotujemy około pół godziny. Po tym czasie blendujemy zupę na gładki krem. Do zmiksowanej zupy dodajemy ser topiony i śmietankę. Należy zagotować i ewentualnie doprawić. Podajemy w miseczce i dekorujemy pokruszonym niebieskim serem.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2014/03/krem-porowo-serowy.html