ßßß Cookit - przepis na boeuf Stroganow

boeuf Stroganow

nazwa

Wykonanie

Zanim zamieszczę dania wielkanocne, przepis na potrawę, którą jadłam w minioną sobotę - boeuf Stroganow.
Nazwa, jak i pochodzenie tej potrawy budzą wiele sporów. Jednogarnkowe danie z polędwicy wołowej nazywane jest "boeuf stroganow", "strogonow" a czasem "beef stroganoff". Niezależnie od pisowni, mówimy o tej samej potrawie.
Jeśli chodzi o pochodzenie, najbardziej prawdopodobne jest, że nazwę zawdzięcza rosyjskiemu hrabiemu - Pawłowi Stroganowi. Był on rosyjskim generałem dywizji piechoty, podczas walk napoleońskich.
Szukając informacji w Internecie, natknęłam się na kilka teorii. Jedna mówi, że Stroganow, dowiedział się, że jego ukochana nie jest mu wierna. Zamiast pojedynku z rywalem, wyładował całą złość w kuchni. Szablą zaatakował kawał mięsa, przygotowany na kolację. Druga wersja mówi, że car Aleksander I miał dług u Stroganowów. Nakazał przyrządzić potrawę, którą nazwał ich imieniem. Ciekawostką jest, że w jednej i drugiej anegdocie wspomina się o nadwornym kucharzu cara Aleksandra I - Antoine Car ê me. To właśnie on miał przygotować znane na całym świecie danie.
Ja nie mam nadwornego kucharza ale za to mam teścia, który w kuchni potrafi robić cuda a jego "stroganow", mógłby zawstydzić samego Antoine Car ê me.
Składniki:
polędwica wołowa
cebula
kilka pieczarek
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu
śmietana
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
szczypiorek do dekoracji
odrobina mąki
olej rzepakowy do smażenia
Polędwicę należy pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cebulkę, czosnek i pieczarki. Chwilę wszystko razem dusimy. Zalewamy bulionem i zostawiamy na małym ogniu aż płyn zredukuje się o połowę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy wszystko razem się wymiesza, hartujemy śmietanę, odrobiną gorącego sosu. Tak przygotowaną, dodajemy do gulaszu i pozwalamy smakom się wymieszać. Po nałożeniu na talerz, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/03/boeuf-stroganow.html