Wykonanie
"Not eating breakfast is the worst thing you can do."Bruce BartonDawno nie piekłam
bułek, zapomniałam o błogim zapachu rozchodzącym się po domu, który budzi nawet największego śpiocha. Skusicie się na chrupiące bułeczki?;) Przepis autorski, dodaję do akcji "Zdrowy tryb życia" (Kruszynka) oraz "Dania dla urody" (agusia). Z podanych składników wyszło mi 9
bułek.

Składniki :Ok. 2 szklanek
mąki żytniej pełnoziarnistej1/2 szklanki ugotowanej
czerwonej soczewicy1/2 szklanki ugotowanej
zielonej soczewicyOk. 1/2 szklanki
mleka1/4 paczki świeżych
drożdżyCebulaOliwaPrzyprawy (
pieprz,
cukier,
bazylia,
zioła prowansalskie)
Cebulę szklimy na
oliwie. Odstawiamy.
Drożdże zalewamy letnim
mlekiem, dodajemy łyżeczkę
cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Do miski z
drożdżami przesiewamy
mąkę, dodajemy
cebulę oraz
soczewicę, doprawiamy. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy
mąkę lub dolewamy
mleka.Formujemy kulę, smarujemy ją
oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Ciasto raz jeszcze energicznie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.Formujemy
bułki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 25 - 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.Smacznego!