ßßß
Składniki :Ok. 2 szklanek mąki żytniej pełnoziarnistej1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicyOk. 1/2 szklanki mleka1/4 paczki świeżych drożdżyCebulaOliwaPrzyprawy (pieprz, cukier, bazylia, zioła prowansalskie)Cebulę szklimy na oliwie. Odstawiamy.Drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy cebulę oraz soczewicę, doprawiamy. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy mąkę lub dolewamy mleka.Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Ciasto raz jeszcze energicznie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.Formujemy bułki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 25 - 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.Smacznego!