ßßß
Składniki:75 dag mąki25 dag margarynySzklanka mlekaSzklanka cukru pudru (dałam 3/4)3 jajkaŻółtko1/2 paczki świeżych drożdżySzczypta soliKilogram ulubionych owocówKandyzowany ananasDwie garście rodzynekKilka kropel olejku waniliowegoOwoce myjemy, obieramy, kroimy.Margarynę roztapiamy i odstawiamy.Do letniego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy na 10 min.Dodajemy jajka, margarynę, przesianą mąkę, cukier, olejek waniliowy oraz bakalie. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.Formujemy kulę, zawijamy w lnianą serwetkę i wkładamy do garnka z zimną wodą. Ciasto powinno wypłynąć po ok. 15 - 20 min.Wyjmujemy ciasto z serwetki i przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Ponownie zagniatamy.Dużą formę smarujemy margaryną, wykładamy połowę ciasta, układamy owoce, a na nich drugą część ciasta (wszystko razem powinno wypełnić nie więcej niż połowę wysokości formy), wyrównujemy powierzchnię. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 180 st.C ok. 30-40 min.Smacznego!