Wykonanie
Sezon jesienny w kuchni postanowiłam zainaugurować pysznymi, niesamowicie pachnącymi drożdżówkami z
twarogiem,
śliwką,
brzoskwinią i
ananasem. Dodam, że to moje pierwsze drożdżówki, jakie upiekłam, ale wiem, że nie ostatnie:) Przepis dedykuję kilku osobom, które w krótkim czasie wniosły wiele radości i optymizmu w moje życie. Dziękuję Wam i pamiętajcie: "Alleluja i do przodu!":)


Składniki:Ciasto:50 dag
mąki (u mnie krupczatka)90 g
cukruJajko2 łyżeczki suchych
drożdży (1/3 opakowania świeżych)Łyżeczka
soli1 1/8 szklanki letniego
mlekaNadzienie:150 g mielonego
twaroguKilka
śliwek (
Kasia drożdżówki robiła wyłącznie z
jagodami - 20 dag)Kilka plasterków
ananasaKilka małych brzoskwinek2 łyżeczki
mioduŁyżeczka
cukru waniliowegoDrożdże (świeże) rozpuszczamy w odrobinie
mleka.Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na 45-60 minut.Międzyczasie
ser mieszamy z
miodem i
cukrem waniliowym.
Owoce kroimy w cząstki.Ciasto rozwałkowujemy, powinien powstać nam kwadrat. Rozmasowujemy na nim
ser, pozostawiając wolne 2 cm z każdego brzegu. Posypujemy ciasto
owocami i zwijamy w rulon, który kroimy na 12-15 części.Układamy je na wysypanej
mąką blasze i odstawiamy, przykryte ściereczką, na 30 minut w ciepłe miejsce.Pieczemy 25 minut w 190 st. C.Smacznego!