Wykonanie

Należę do osób, które sporadycznie bywają w lokalach gastronomicznych, mamy jednak z mężem jeden taki ulubiony lokal do którego od czasu do czasu chętnie zaglądamy. Lokalem tym jest pizzeria, której właścicielem zresztą jest Włoch z
krwi i kości. W menu owej pizzerii prócz szeregu pizzy i
makaronów spotkać można również
sałatkę polo. Mój przepis jest odwzorowaniem właśnie tej receptury z tamtejszej karty dań. W
sałatce jest wyczuwalny delikatny posmak
sosu czosnkowego, jednak każdy zamawiający otrzymuje jego dodatkową porcję. Nie ukrywam wcale że jako fanka
sosu czosnkowego całą tę porcję zużywam;)Składniki1 główka
sałaty lodowej6
pomidorów3
ogórki szklarniowe/ 6-7
ogórków gruntowych1 podwójna
pierś z kurczakaprzyprawa kebeb/gyroskilka kromek
chleba (ja użyłam
pieczywa razowego)
jajko i
bułka tarta do panierkitłuszcz do smażenia
mięsaDodatkowo: 3 łyżki
sosu czosnkowy przygotowanego na bazie
jogurtu naturalnego.Sposób
Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski.
Pomidory kroimy na ćwiartki, o górki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry .
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w
przyprawie kebab/gyros, panierujemy w
jajku i
bułce tartej. Gotowe
mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia.Kromki
chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni.
Sałatę,
pomidory i
ogórka mieszamy w misce z
sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy
mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami.Warzywa możemy również ułożyć na talerzu bez uprzedniego wymieszania z
sosem czosnkowym, dopiero po wyłożeniu
mięsa i grzanek możemy całość polać sosem.