ßßß Cookit - przepis na Sałatka Polo

Sałatka Polo

nazwa

Wykonanie

Należę do osób, które sporadycznie bywają w lokalach gastronomicznych, mamy jednak z mężem jeden taki ulubiony lokal do którego od czasu do czasu chętnie zaglądamy. Lokalem tym jest pizzeria, której właścicielem zresztą jest Włoch z krwi i kości. W menu owej pizzerii prócz szeregu pizzy i makaronów spotkać można również sałatkę polo. Mój przepis jest odwzorowaniem właśnie tej receptury z tamtejszej karty dań. W sałatce jest wyczuwalny delikatny posmak sosu czosnkowego, jednak każdy zamawiający otrzymuje jego dodatkową porcję. Nie ukrywam wcale że jako fanka sosu czosnkowego całą tę porcję zużywam;)
Składniki
1 główka sałaty lodowej
6 pomidorów
3 ogórki szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych
1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa kebeb/gyros
kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego)
jajko i bułka tarta do panierki
tłuszcz do smażenia mięsa
Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego.
Sposób
Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, o górki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry . Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia.
Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni.
Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami.
Warzywa możemy również ułożyć na talerzu bez uprzedniego wymieszania z sosem czosnkowym, dopiero po wyłożeniu mięsa i grzanek możemy całość polać sosem.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2015/05/saatka-polio.html