ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Z pozoru zwykły drożdżowy, jednak sekret tkwi w okruszynach, które po upieczeniu są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Kruszonka pochodzi ze śląskiego kołacza, tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do ciasta drożdżowego.
Przepis na dużą blachę piekarniczą.
Ciasto
3 jaja
0,5 kostki margaryny
7 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
7 dag świeżych drożdży
1,5 szkl. mleka
70 dag mąki
1 budyń śmietankowy bez cukru
Kruszonka
20 dag masła
20 dag cukru
10 dag maki
10 dag wiórków kokosowych
olejek śmietankowy do smaku
Dodatkowo
truskawki świeże lub mrożone
Sposób
Margarynę rozpuścić, drożdże rozetrzeć w lekko podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiać rękoma do czasu, aż produkty się połączą. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę połączyć wszystkie składniki w misce. Kruszonka z wiórkami kokosowymi będzie dość lepka (przykleja się do rąk) ale to jej naturalna cecha.
Dużą blachę z piekarnika natłuścić, rozłożyc na niej ciasto, na ciasto wyłożyć owoce, na nie kruszonkę (ponieważ klei się do rąk, posypać się nie da, trzeba kawałkami poukładać).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/07/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-i.html