Wykonanie

Z pozoru zwykły
drożdżowy, jednak sekret tkwi w okruszynach, które po upieczeniu są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Kruszonka pochodzi ze śląskiego kołacza, tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do
ciasta drożdżowego.Przepis na dużą blachę piekarniczą.Ciasto3
jaja0,5 kostki
margaryny7 łyżek
cukru1
cukier waniliowy7 dag świeżych
drożdży1,5 szkl.
mleka70 dag
mąki1
budyń śmietankowy bez
cukruKruszonka20 dag
masła20 dag
cukru10 dag
maki10 dag
wiórków kokosowycholejek śmietankowy do smakuDodatkowo
truskawki świeże lub mrożoneSposób
Margarynę rozpuścić,
drożdże rozetrzeć w lekko podgrzanym
mleku, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiać rękoma do czasu, aż produkty się połączą. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować kruszonkę połączyć wszystkie składniki w misce. Kruszonka z wiórkami kokosowymi będzie dość lepka (przykleja się do rąk) ale to jej naturalna cecha.Dużą blachę z piekarnika natłuścić, rozłożyc na niej ciasto, na ciasto wyłożyć
owoce, na nie kruszonkę (ponieważ klei się do rąk, posypać się nie da, trzeba kawałkami poukładać).Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.