Wykonanie

Ślepe
rybo to tradycyjna zupa pochodzenia wielkopolskiego. Zupa ta z założenia miała królować na "uboższych" stołach społeczeństwa poznańskiego, przygotowywana była jedynie z gotowanych a następnie duszonych
ziemniaków i
marchwi. Właśnie z powodu braku w niej jakiegokolwiek
mięsa była nazywana ślepą. Przygotowywana przeze mnie zupa jest nie do końca ślepa, ponieważ dokładam do niej dobrze wysmażoną
kiełbasę.Składniki1 kg
ziemniaków0,5- 0,7 kg
marchwi2
cebule3 kawałki
kiełbasysól,
vegeta,
maggimargaryna do podsmażenia
kiełbasy i
cebuliSposób
Ziemniaki ugotować z
marchewka i
przyprawami do miękkości, odlać
wodę z
przyprawami w której warzywa się gotowały do oddzielnego garnka. Ugotowaną
marchewkę i
ziemniaki udusić na
pure, następnie wlać do nich z powrotem odpowiednią ilość
wywaru w której warzywa się gotowały, tak aby zupa nie była za gęsta, ale jednocześnie nie za rzadka.Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę
kiełbasę i
cebulę.Usmażoną
kiełbasę z
cebulą i tłuszczem wlać do zupy, całość zagotować.Latem dodaję do gotujących się
ziemniaków z
marchewką liść
maggi,
natkę pietruszki i
selera związane nitką.