Wykonanie

Natchniona do pieczenia postanowiłam przypomnieć sobie smak dzieciństwa, czyli ciasto zapewne wszystkim dobrze znane, a przeze mnie lubiane, szczególnie ze względu na jego "suchość" połączoną jedynie z
owocem bądź
dżemem, tworzącym nadzienie. Nigdy nie przepadałam za ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami,
mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy
śmietan.Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi
owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami,
dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów na nadzienie, nawet z
serkiem waniliowym, bądź
budyniem, ja w poszukiwaniu miejsca w zamrażalce wykorzystałam
mrożone truskawki.Składniki7 jaj65 dag
mąki1 kostka
margaryny1-2 szkl.
śmietany lub 2 łyżki
smalcu5 łyżek
cukru1
proszek do pieczenia2 łyżki
kakaodżem lub świeże
owoceSposóbZ
mąki,
cukru,
śmietany (odlać 1 kieliszek),
margaryny i proszku wyrobić ciasto, ubić 7
żółtek (
białka zostawić do ubicia na wierzch) i wyrobić razem z
ciastem.Gotowe ciasto podzielić na 3 części, jedną cześć rozrobić z
kakao.Na spód blachy włożyć cześć białą, w postaci skubanego ciasta, na nią cześć ciemną z
kakao. Na tę cześć ułożyć
owoc, na to ubitą pianę z
białek z 1,5 szkl.
cukru. Na wierzch poskubać trzecią cześć ciasta.Piec w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Gotowe ciasto udekorować lukrem.