Wykonanie
Po niespodziewanej miesięcznej nieobecności na blogu zapraszam na kolejny przepis
rodem z Ekwadoru, w roli głównej ze składnikiem bardzo egzotycznym, aczkolwiek już czasem w
polskich sklepach dostępnym -
owocem sprzedawanym najczęściej pod nazwa tamarillo, w Ekwadorze znanym jako tomate de árbol. Rzeczywiście może on nieco przypominać z wyglądu
pomidora, nawet bardziej po przekrojeniu na pół, charakteryzuje się jednak spiczastym końcem. Ma nieco grubsza od
pomidora skórkę, która nie nadaje sie do spozycia,
moze miec kolor od ciemnożółtego, przez
pomaranczowy az do czerwonego. Nadaje się do spozycia na surowo (np posypany
cukrem), jego smak
moze przywodzic na mysl
mango badz
marakuje, nie jest to jednak najpopularniejszy sposob jego uzycia. Popularne jest miksowanie tamarillo z
mlekiem bądź
woda i
cukrem, celem uzyskania orzezwiajacego
napoju. Kolejnym pomyslem na wykorzystanie go, jest przygotowanie typowego
ostrego sosu, zwanego lokalnie ají de tomate de árbol . Słowo ají (czytaj ahi) w latynoskim wariancie
języka hiszpańskiego może oznaczać
ostra paprykę, ostry sos badz potrawe do przygotowanie ktorej jednym z
glownych skaldnikow byl jeden z niezliczonych rodzajów
ostrej papryki. Jezeli nie mamy tamarillo z powodzeniem mozemy przyrzadzic ten sos zastepujac jeden
owoc dwoma srednimi
pomidorami obranymi ze skorki (wtedy mozna tez dodac odrobine - najwyzej lyzeczke drobno posiekanego
pora). Ten
sos jest typowym dodatkiem do niemal każdej potrawy w tym
kraju - od
pieczonych mies, ryb, przez dania z
fasoli do potraw typowo wegańskich.
Składniki :- 1 tamarillo- 3
male ostre papryczki suszone (
pieprz cayenne)- łyżka drobno pokrojonej
zielonej cebulki- 3-4 łyżki
wody- opcjonalnie kilka listkow
kolendryWykonanie:Tamarillo w całości wrzucamy do wrzącej
wody i gotujemy przez nie więcej niż 5 minut, ściągamy z niego skórkę, odkrajamy ogonek i kroimy w
male kawałki. Miksujemy
owoc i papryczki (
owoc łagodzi nieco ich ostrość, dlatego 3 papryczki powinny pasować idealnie) przy użyciu blendera. Dodajmy 3-4 łyżki
wody i ewentualnie kilka listkow
kolendry i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy
cebulkę i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Sos ma zastosowanie uniwersalne, ale najbardziej pasuje do
mięsa. Smacznego!