Wykonanie
Kolejny raz naleśniki - bo są szybkie i łatwe do zrobienia. A jak się je odpowiednio przygotuje, to wydaje mi się, że mogą być nawet zdrowe - będąc nadal smacznymi.naleśnik:1/2 szklanki
płatków owsianych z dodatkiem
otrąb żytnich1/2 szklanki
mąki z
brązowego ryżu1 szklanka
mąki razowej (ja użyłam
mąki 3 ziarna)2 łyżki
oliwywoda (ja używam po prostu filtrowaną z kranu)odrobina
sody oczyszczonej (eksperymentalnie)nadzienie:5
pieczarek1
cebula1/3
czerwonej papryki2 łyżki
oliwyser żółty - do posypania naleśnika
sól,
pieprz,
słodka papryka, cząberNajpierw przygotowuje ciasto -
mielę płatki z
otrębami, mieszam z
mąkami, dodaję
oliwę i
wodę - tyle, by ciasto miało odpowiednią gęstość (ja dałam około 1 1/2 szklanki), na końcu
sodę, mieszam, mieszam, mieszam i odstawiam.Podsmażam na
oliwie posiekaną
cebulkę, dodaje posiekane
pieczarki i szczyptę
soli, trochę duszę i dodaję pokrojoną w paseczki
paprykę. To wszystko duszę razem z kwadransik, podlewając w razie potrzeby
wodą. Na koniec pozostałe
przyprawy.Smażę naleśnika, po przełożeniu na drugą stronę posypuję z wierzchu tartym
serem, wykładam na to farsz, składam na pół i zsuwam na talerz.

Pierwszy trochę popękał, ale za to pokazuje co ma pysznego w środku.


Pychota.Z podanej w przepisie proporcji wyszło nadzienia na dwa sowicie obłożone naleśniki, ale ciasta wyszło więcej - pozostałe naleśniki zostały zjedzone z pysznymi powidłami na deser :-)

I z obowiązkową
kawą zbożową.