Wykonanie
Dla niektórych może wyglądać niezbyt apetycznie, jednak i w tym przypadku potwierdza się reguła, że wygląd nie jest najważniejszy! Smakuje wybornie. Ze względu na dużą ilość
fasoli, jest to danie bardzo sycące. Mało tego,
fasola adzuki jest najlepszym wyborem dla osób odchudzających się. Jest pełna regulujących masę ciała składników pokarmowych. Działa jak gąbka wyciągająca nadmiar płynów z organizmu. Zaleca się spożywać ją co najmniej raz w tygodniu.
Fot.Krzysztof Cichuta4 porcje:łyżka
oliwy z oliwek1
cebula2 ząbki
czosnku1 mała
cukinia1 duża
marchewkapół litra
bulionu warzywnego200g ugotowanej
fasoli adzukiśredni
porjeden
ziemniak2 łyżeczki
mąki kukurydzianej wymieszanej z łyżką
wody na gładką masę
Fasolę należy moczyć co najmniej przez 6 godzin, a następnie ugotować do miękkości. Na rozgrzanej
oliwie przysmażyć
cebulę i
czosnek, dodać pokrojoną
marchewkę i
ziemniaka, dusić przez kilka minut, regularnie mieszając. Następnie dolać
bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Warzywa wymieszać z
porem i
fasolą adzuki i gotować przez kolejne 5 minut. Następnie dodać rozprowadzoną
wodą mąkę i gotować, aż sos zgęstnieje. Gotową masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30 minut.
Cukinię kroimy w plasterki i oprószamy
solą. 10 minut przed końcem pieczenia, układamy
cukinię na wierzchu tak aby pokryła całą zapiekankę. Dobrze smakuje z
sosem czosnkowym.