Wykonanie
Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Szczególnym powodzeniem cieszy się wśród wegetarian, ponieważ z powodzeniem zastępuje w diecie
mięso. Zawiera w sobie dużo
białka, kwasu foliowego, fosforu,
skrobi, żelaza i wapnia. Ma tez noski indeks glikemiczny, dlatego śmiało może być stosowana podczas wielu diet.
Mąka gryczana nadaje intensywniejszego smaku, a jednocześnie posiada dużo wartości odżywczych.Krokiety zwykle robi się z naleśników. Te z
ziemniaków w połączeniu z farszem
soczewicowym smakują trochę jak pyzy z
mięsem. Podczas gotowania roznosi się bardzo ładny zapach. Krokiety wyszły bardzo smaczne i mimo wątpliwości co do nich, rozeszły się szybko, bo każdy prosił o dokładkę.

Składniki:1/2 kg
ziemniaków6
pieczarek1 łyżki
mąki gryczanej2 łyżki
mąki pszennej1/2 szklanki ugotowanej
zielonej soczewicypół dużej
cebuli2
jajkanatka pietruszkisól,
pieprz,
olejbułka tarta,
otrębyZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie, rozgniatamy na jednolitą masę. Dodajemy
mąki,
jajko. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.
Pieczarki należy zetrzeć na tarce i poddusić wraz z posiekaną
cebulą.
Pieczarki z
cebulą łączymy z
soczewicą i
pietruszką. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy. Odrywamy kawałek ciasta i rozgniatamy go dłońmi, następnie na środek układamy farsz i szczelnie zalepiamy.Drugie
jajko roztrzepujemy, maczamy krokiety w
jajku i oprószamy
bułką tartą i
otrębami. Rozgrzewamy
olej na patelni i smażymy na wolnym ogniu aż będą rumiane.