połowa opakowania makaronu penne100 g łososia wędzonego w plastrachok. 250 g mrożonego szpinaku w liściach2 duże ząbki czosnku3/4 opakowania gęstej śmietany 18%ok. 10 pomidorków koktajlowychpieprz, sól, gałka muszkatołowa, kilka kropel cytryny i ok. pół łyżeczki cukru trzcinowego2 łyżki masła i odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniaWykonanie:Gotujemy makaron al dente, a w międzyczasie na początek wrzucamy na rozgrzaną patelnię masło i skrapiamy oliwą. Na to drobno posiekany czosnek. Jak się troszkę podgrzeje wrzucamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, a następnie dusimy pod przykryciem aż się rozmrozi co jakiś czas mieszając żeby nic nam się nie przypaliło. Gdy szpinak się rozmrozi, wszystko ładnie mieszamy by potem wlać śmietanę. Mieszamy jeszcze dokładniej żeby wyglądało jak mazy impresjonistów. Jak stuff się grzeje ciachamy łosia i pomidorki, a następnie wrzucamy do szpinaku ze śmietaną! Przed tym jednak dorzucamy wcześniej ugotowany makaron żeby się trochę zagrzał. Doprawiamy m.in. cytryną i cukrem.Smacznego!