Wykonanie
Makaron ten jest alternatywą dla tradycyjnego pesto z
bazylii i
orzechów piniowych .Jest to wersja dużo tańsza i jak dla mnie smaczniejsza, bo uwielbiam zapach i smak zielonej
pietruszki.Danie to jest ekspresowe w przygotowaniu .Przepis pochodzi z książki do której ostatnio bardzo często sięgam -
Gino D'Acampo "Buonisssimo"Składniki:2 ząbki
czosnku, posiekane80 g
włoskich orzechów, posiekanych2 łyżki solonych
kaparów, przepłukanych i posiekanych50 g świeżej
natki pietruszki, posiekanej180 ml
oliwy extra virgin50 g solonego
masła w temperaturze pokojowej5 łyżek świeżo
startego sera cheddarsól i świeżo mielony
pieprz500 g
makaronu taglioliniWykonanie:
Czosnek,
orzechy,
kapary i odrobinę
soli wrzucamy do moździerza i ucieramy na grudkowatą masę. Dodajemy
natkę pietruszki i ucieramy na gładką pastę. (Jeśli nie macie moździerza, możecie użyć malaksera.). Powstałą mieszaninę przenosimy do miski i ciągle mieszając, niewielkimi porcjami dolewamy do niej
oliwę. Powinna powstać gęsta, kremowa masa. Dodajemy
masło i doprawiamy
pieprzem. Na koniec dosypujemy
starty ser cheddar. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość osolonej
wody. Gotujemy w niej
makaron tak, by był al dente. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka (już nie podgrzewamy). Pesto dodajemy do
makaronu i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je z nim mieszamy. Jeśli chcemy, poszczególne porcje możemy przed podaniem posypać odrobiną świeżo startego
parmezanu.