ßßß Cookit - przepis na Smaki Grecji: zupa pomidorowa z jogurtem

Smaki Grecji: zupa pomidorowa z jogurtem

nazwa

Wykonanie

Bardzo delikatna w smaku, idealna na letnie obiady.
Czas przygotowania: ok.25 minut
Składniki (4 porcje):
5 pomidorów średniej wielkości
2 łyżki oliwy
1 posiekany ząbek czosnku
1 grubo posiekana cebula średniej wielkości
300ml bulionu
1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub oregano lub bazylii (ja dałam oregano)
pół łyżeczki mielonego cynamonu
sól
pieprz
200ml jogurtu greckiego
Wykonanie:
Do miski grubo zetrzeć pomidory, wcześniej usuwając skórkę. W garnku podgrzać oliwę,dodać czosnek, cebulę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, dusimy razem z cebulą i czosnkiem kolejne 5 minut. Do pomidorów wlewamy bulion, wsypujemy wedle uznania oregano,tymianek lub bazylię oraz sól, pieprz i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok.12 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem i dodać jogurt.
Danie możemy podawać na ciepło, wtedy lekko zupę podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, ponieważ może się zwarzyć.
Uwagi:
Jeśli zupę podajemy na zimno, należy ją ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/07/kuchnia-grecka-zupa-pomidorowa-z.html