Wykonanie
Bardzo delikatna w smaku, idealna na letnie obiady.Czas przygotowania: ok.25 minutSkładniki (4 porcje):5
pomidorów średniej wielkości2 łyżki
oliwy1 posiekany ząbek
czosnku1 grubo posiekana
cebula średniej wielkości300ml
bulionu1 łyżeczka posiekanego, świeżego
tymianku lub
oregano lub
bazylii (ja dałam
oregano)pół łyżeczki mielonego
cynamonusólpieprz200ml
jogurtu greckiegoWykonanie:Do miski grubo zetrzeć
pomidory, wcześniej usuwając skórkę. W garnku podgrzać
oliwę,dodać
czosnek,
cebulę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodajemy
pomidory, dusimy razem z
cebulą i
czosnkiem kolejne 5 minut. Do
pomidorów wlewamy
bulion, wsypujemy wedle uznania
oregano,
tymianek lub
bazylię oraz
sól,
pieprz i
cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok.12 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem i dodać
jogurt.Danie możemy podawać na ciepło, wtedy lekko zupę podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, ponieważ może się zwarzyć.Uwagi:Jeśli zupę podajemy na zimno, należy ją ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny.