ßßß Cookit - przepis na Syrop z płatków mniszka lekarskiego (lepsza wersja)

Syrop z płatków mniszka lekarskiego (lepsza wersja)

nazwa

Wykonanie

Kto oglądał Epokę Lodowcową ten pewnie pamięta tę scenę ;)
Dziś czułam się jak Sid, bo zbierałam ostatnią miskę mleczy świeżo przed koszeniem trawy.
Już nie będzie u mnie takiego buszu, więc i "mlecyków".
Składniki: (na pełne 4 słoiki 270g)
200g płatków mniszka (uwaga na żółte palce po wyrywaniu ;p)
3 małe cytryny cytryny
1 kg cukru
1 l wody
Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. Wyrywamy płatki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 15 min i odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne miejsce na 24h. Ciecz która powstaje ma niezbyt fajny brązowy kolor, jak herbata. Przecedzamy wywar przez sitko, dodajemy wyciśnięte cytryny i cukier. Próbujmy co nam wychodzi, może trzeba będzie dodać więcej cukru. Gotujemy przynajmniej 2 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby zgęstniał. Przelewamy gorący do słoiczków* i odwracamy je do góry dnem. Gdy nakrętka zrobi się wklęsła można odwrócić go z powrotem i odstawić gdzieś na półkę w spiżarni ;)
*słoiczki najlepiej umyć i wyparzyć.
Ja wlałam wrzątek do garnka i wrzuciłam słoiki+zakrętki. Dzięki temu odkleiły się też etykiety.
Wykorzystuję słoiki po dżemie 270g z Lewiatana. Łatwo odchodzą etykiety i zakrętki łatwo odkręcać.
Syrop powinien być dobry przez kilka miesięcy.
W razie gdyby był za gęsty i skrystalizował można go rozpuścić podgrzewając jak zwykły miód.
Znalazł się w domku papier samoprzyepny pocięty na nalepki :)
Takie porównanie z płatków i całych kwiatów.
Źródło:http://pyza-gotuje.blogspot.com/2015/05/syrop-z-patkow-mniszka-lekarskiego.html