ßßß
Zbieramy kwiatki na łące. Powinny być one jak najbardziej eko, a więc zbieramy w miejscach gdzie ludzie nie chodzą z psami, gdzie nie ma w pobliżu ulic, czy przemysłu. Kwiaty powinny być rozwinięte.Układamy kwiatki na dworze na białych kartkach i zostawiamy na ok. 3 godziny. Dzięki temu większość robaków powinna uciec. Następnie przeglądamy każdy kwiatek, czy nie ma w nim robaków. Najlepiej będzie również oderwać tylko żółte płatki i je używać do przygotowania syropu.Zalewamy kwiaty wodą i zostawiamy na kilka godzin (6-8 godzin). Po tym czasie zagotowujemy kwiatki i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy umytą i pokrojoną w plastry cytrynę. Zostawiamy wszystko na 24 godziny.Po 24 godzinach wyciskamy sok z cytryn i ją wyrzucamy. Bierzemy po kilka łyżek kwiatów na sitko i odciskamy wodę. Gdy pozostanie nam już tylko woda z sokiem, to zagotowujemy ją z cukrem na małym ogniu (bez przykrywki) przez ok. 2 godziny. Syrop nieco odparuje, jednak nie powinien być gęsty tak jak zwykły miód. Po ostygnięciu jeszcze się zagęści. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy gęstość jest odpowiednia jest wylanie ok. 1 łyżki syropu na talerzyk. Gdy ostygnie zobaczymy jaką gęstość uzyskamy po ostudzeniu całego syropu.Miód przelewamy do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, zakręcamy odstawiamy do przestygnięcia postawione na zakrętce.