Wykonanie
Jak wiecie bądź nie wiecie posiadam dzieci. Ostatnio młodsze zostało oddelegowane do żłobka i się zaczęło. Katar, kaszel, zapalenie oskrzeli...tydzień w żłobku i od nowa...tym razem katar, zapalenie spojówek, katar, kaszel...i tak w koło Macieju.W takich sytuacjach w każdej strony pojawiają się rady, pytania i wśród masy przeróżnych podpowiedzi pojawił się on:)Mniszek lekarski pospolicie zwany
Mleczem to nie tylko średnio upiększający nasze trawniki kwiat ale przede wszystkim skarbnica minerałów i witamin, które mają działanie wzmacniające odporność a także wspomagają leczenie infekcji dróg oddechowych (nic
dziwnego, że wyciąg z tej rośliny to składnik wielu
leków).To właśnie kwiaty stosuje się do leczenia przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej, stanowią środekwykrztuśny i to mnie właśnie najbardziej zainteresowało.Dzielę się zatem nowym odkryciem:)
Do zrobienia własnoręcznego
miodu potrzebujemy:400 kwiatków (same
płatki)2
cytryny1 kg
cukru1 l
wodyNasze działania zaczynamy od spaceru, na których szukamy odpowiedniego miejsca (z dala od ruchliwej
drogi) i zbieramy kwiaty zwykłego mlecza, który właśnie w maju kwietnie najobficiej.Kwiatki oczyszczamy z zielonych szypułek a
płatki wrzucamy do garnka razem z dokładnie umytą, pokrojoną w plastry
cytryną. Wszystko zalewamy
wodą i gotujemy ok. 20 min.
Wywar odstawiamy na 24 h.Następnego dnia
wywar filtrujemy przez gazę lub pieluszkę tetrową otrzymując w ten sposób czysty sok, do którego wsypujemy
cukier i gotujemy cały czas mieszając aż do uzyskania gęstego
syropu.Konsystencja nie jest tu najbardziej istotna. To d Was zależy czy bardziej chcecie sok do
herbaty czy
miód na kanapkę. Dla mnie i tak w tym wszystkim najważniejsze są wartości zdrowotne jakie
daje nam tak pospolity i zwalczany przez ogrodników kwiatek.